THE SAD FLOWERS – DESOLATION

 

The Sad Flowers (TSF) is een Belgische (vanuit de regio Antwerpen werkende) alt-rock band. Het is een duo dat bestaat uit de twee multi-instrumentalisten Jan Ooms (zang, keys, programming) & Jany Claeskens (gitaar, keys, programming, b-vocs) dat zich waagt aan uitstapjes naar hardrock, gothic, darkrock, symfo, prog., cold wave en meer. Het samenvloeien van de verschillende stijlen is te wijten aan het verschil van invloeden van beide muzikanten. Hierdoor is er door de mix van elektronische muziek, new wave en hardrock een heel eigen en doch heel herkenbaar geluid ontstaan.

Beide heren, die al eerder samen werkten, richtten The Sad Flowers op in 2013. Ze brachten in november 2017, na drie eerdere singles (zie discografie) die ook opgenomen zijn op het studio album, het titelloos debuutalbum ‘The Sad Flowers’ uit. Niet alleen de naam van de band, maar ook het hoesontwerp (Mieke Janssens) voorspellen de duistere kantjes van dit duo. 

‘Desolation’ is het tweede album van TSF. Het werd eind vorig jaar uitgebracht en is net als hun debuutalbum een eigen productie, opgenomen, gemixt en gemasterd in The Compound studio van Jan Ooms. Het is een vervolgalbum waarbij de ingeslagen weg vervolgd wordt. De dertien nummers die goed in het oor klinken, zijn een mix van rock, hardrock, colt wave en alt rock.

De rode lijn op ‘Desolation’ beschrijft “een mogelijke evolutie van de mensheid als er niet snel een fundamentele verandering komt in het gedrag van de mens ten opzichte van de natuur en zijn medebewoners…”. Pleitte de Zweedse klimaatactiviste -Time “Person of the Year”, 2019- Greta Thunberg ook al niet vaak in die richting? Voor het mooie artwork werd ook weer met Mieke Janssens samengewerkt.

Wat te verwachten was, is ‘Desolation’ qua sfeer erg dramatisch en de instrumentatie nostalgisch, waarbij de link naar de Britse postpunkgroep van zanger/rocklegende Ian Curtis’ Joy Divison, die veel invloed had op latere gothic- en newwavebands, snel gelegd wordt. Dit ga je al horen en moet je ondergaan in de opener “Sphere” (de enige instrumentale track) en als verder als “Deep” en “Doubt” rustig en gelaten in golven over je heen rollen. Met “Payback Time” en “Scorpions & Snakes” steigt de spanning en het rock gehalte, voelbaar. Ook met “Sad Flowers” wordt alles weer etherische en de sfeer donkerder. Hoe kan je “een verdwenen glimlach” en de “prophesy of the fall” beter verwoorden? De titelsong die bedrog, misleiding bezingt, is niet karig in zijn beschrijving van de nasleep die de onwaarschijnlijke tweedracht met zich meebrengt. Een apart nummer, volledig in het Duits, is “Rücksichtlos” (“Meedogenloos”). “Ich bin erstaunt dass heutzutage niemand denkt, stellt keine Fragen …” schreewt een verontruste Jan Ooms, “dat niemand tegenwoordig denkt, geen vragen stelt…”, terwijl de geprogrammeerde trommen razen. Ook “Rock Heart” bulkt van onbehagen als de goede herinneringen vervagen. Over de droogte gaat “Rain” wat het nummer (en het album) heel actueel maakt (“Rain, all you need is rain / Who would have thought I was calling out for rain / To keep the burning flame…”). In “Watchover”, de afsluiter, lijkt de Apocalyps maar ook de uitweg nabij: “One day may quest will be resolved… (“op een dag zal mijn zoektocht worden opgelost”)’, “I’ll find the road, a way out, to the confusion I have to fight… ” (Ik zal de weg vinden, een uitweg, naar de verwarring die ik moet bestrijden"). Dixit The Sad Flowers.

“ Heel “actueel” kan je ‘Desolation’ van het duo van The Sad Flowers qua thematiek in hun nummers zeker noemen. Het resultaat van bezinning en meesterlijke arrangementen en instrumentatie is het zeker. Wij zullen het album in de komende donkere dagen of, als de branden Down Under niet geblust raken, zeker nog herhaaldelijk draaien!... (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01. Sphere - 02. Deep - 03. Distance - 04. Doubt - 05. Payback Time - 06. Sad Flowers - 07. Scorpions & Snakes - 08. Deception - 09. Rücksichtlos - 10. Sadness - 11. Rock Heart - 12. Rain – 13. Watchover / Words/music © 2019 by: The Sad Flowers – Mixed, Produced & Mastered by: The Sad Flowers

Album line-up:
Jan Ooms: lead & b-vocals, piano, keys, programming / Jany Claeskens: all guitars, bass, keys, programming, b-vocs

Discography The Sad Flowers:
Desolation [2019] | The Sad Flowers [2017] & the singles: The Legend [2016] | Never Mind [2015] | Schmetterling [2014] |

Artiest info
Website  
 

Label: The Sad Flowers Garden

video